על ריאלי מטו”ס:
בפאתי ואדי לוטם שבמרכז הכרמל, טובל בירוק ועם שער מיוחד לגן החיות של חיפה, שוכן מתחם מטו”ס – מדע, טבע וסביבה של בית הספר הריאלי.
המתחם, המשלב תלמידים מגיל הגן ועד לסוף כיתה ח’, מהווה מצע פורה להתפתחותם של ילדים ברוח הריאלי.
בבית הספר למדע, טבע וסביבה נבנתה תכנית לימודים המשקפת לתלמידים תמונה הוליסטית של עולם הטבע באמצעות:
- שיקוף זיקות במדע, טבע וסביבה, הקשרים והשפעות גומלין בין תחומי הדעת והמדעים השונים: פיזיקליים, כימיים, ביולוגיים ומדעי כדור הארץ
- פעילות האדם והשפעתו על הסביבה והחברה
- מציאת איזון בין חשיבה וידע מדעיים לבין חשיבה ערכית מוסרית
- זימון אפשרויות בחירה מתכני לימוד המשקפים תחומי דעת שונים תוך התחשבות בלימודי המקצועות השוני
- העמדת התלמיד במרכז המעשה החינוכי והכשרתו כלומד אוטונומי, המווסת את תהליך לימודו ומיומן בכישורי עבודת צוות ותקשורת על גווניה השונים ומתפתח כחלק מהקהילה.
במסגרת יישומה של תכנית “הריאלי 2030” מתחם מטו”ס מהווה בית לשני מרחבים פדגוגיים: מרחב הזריעה – עבור כיתות א’-ד’, ומרחב הנביטה – עבור כיתות ה’-ח’. במסגרת התכנית גם מיושמת בכלל שכבות הגיל תכנית האוריינות הטכנולוגית, המקנה לתלמידים כישורים ומיומנויות בארבע מימדים שונים של העולם הטכנולוגי.
קצת היסטוריה
בשנת 1908 הקים המורה פנחס כהן, איש טבע, מדע וסביבה של תחילת המאה הקודמת את בית הספר “אבטליה”, בית ספר עברי ראשון בחיפה. על יסודות “אבטליה” הוקם בית הספר הריאלי בשנת 1913 בהדר הכרמל. בשנת 1936 הוקמה “המכינה” (כיתות א’-ד’) במרכז הכרמל. זה היה “הסניף” הראשון שנוסד בריאלי כהרחבה לביה”ס בהדר. בהמשך, התפתחה המכינה לחטיבת כיתות יסוד (א’-ו’). בשנת 1971 הוקמה חטיבת הביניים (כיתות ז’-ט’) במרכז הכרמל. בשנת 1998 אוחדו סניפי היסוד והחטיבה במרכז הכרמל והוקם בית הספר למדע, טבע וסביבה (מטו”ס), ממש באותו מקום בו אותו פנחס כהן, מייסד “אבטליה”, הקים פינת חי ומעבדת טבע כששים שנה קודם לכן.
אנו מאמינים:
ה”אני מאמין” של בית הספר הריאלי מטו”ס בנוי על שלושה יסודות:
א. המורשת הפדגוגית והחינוכית של ביה”ס הריאלי, אשר תובעת מכולנו חתירה בלתי מתפשרת למצוינות בכל, לצד רוח “והצנע לכת”.
ב. ייחודו של מטו”ס – בי”ס שמונה שנתי, שמטפח בתלמידיו, מכיתה א’ עד ח’, את הזהות היהודית והציונית; את הזיקה העמוקה, העיונית והמעשית, למדעים, לטבע ולסביבה (האנושית והטבעית); ואת המחויבות הפעילה לקהילה הקרובה והרחוקה.
ג. חשיבות מקומו ותפקידו של ביה”ס בחייהם של כל השותפים בקהילה – התלמידים והוריהם, המורים והעובדים, הנשענת על ארבעה מרכיבים:
1. תפקידו של ביה”ס הוא להבטיח את התפתחותם המיטבית של תלמידיו: עליו לפעול, על מנת שכל תלמידיו ימצו את איכויותיהם ואת כישוריהם האישיים, ישאפו למצוינות – תוך שמירה על דמותם כבני אדם מעורבים, תורמים ומשפיעים בחברה (ברוח חזון ביה”ס הריאלי).
2. מימוש משימה מורכבת זו מונח על כתפיו של הצוות החינוכי כולו, הדורשת מעורבות ומחוייבות עמוקה להתפתחות התלמידים.
3. כדי להבטיח את הצלחתו של הצוות במילוי המשימה, עלינו לדאוג להתפתחותם של המורים כצוות יציב, מגובש ומלוכד; צוות, אשר מאמין בתלמידיו וביכולותיהם, ומוכן ללמוד ולהתפתח; ומעל לכל – צוות, שמרגיש עצמו מגויס ומחויב למטרה.
4. את כל המטרות הללו ניתן להשיג רק באמצעות שיתוף פעולה בונה של כל חברי הקהילה – מורים, עובדים, הורים ותלמידים. שיתוף פעולה כזה אומר: ראשית, ביה”ס הוא הכתובת לכל נושא, כבד כקל, חשוב או שולי; שנית, כדי להגיע לשיתוף פעולה אמיתי, אנו נקראים להקשבה הדדית (גם במצב של היעדר הסכמה) ודיאלוג פתוח.
הגשמה של מכלול תפיסתי זו, תיצור בבית הספר אווירה טובה ונעימה שתסייע במימוש מטרות התפתחות התלמידים ובעיקר – תגרום לילדים לאהוב את ביה”ס, ולבוא אליו יום יום בשמחה.
מנהלת מטו״ס

זהבית זליג
The Hebrew Reali School in Haifaמנהלת ביה”ס למדע, טבע וסביבה (מטו”ס) של בית הספר הריאלי משנת 2015,
ילידת חיפה ובוגרת בית הספר הריאלי, מחזור נ”ט.
בעברה כיהנה 12 שנים כמנהלת סניף תיכון הדר. במרוצת הקריירה המקצועית שלה הגתה והקימה תוכניות לימודים ייחודיות, בהן הגן המדעי-טכנולוגי במטו”ס, הכיתה המחקרית-פיזיקלית במטו”ס והכיתה המתמטית בסניף תיכון הדר.
בעלת תואר ראשון בחינוך ובשפה וספרות ערבית ותואר שני במינהל החינוך, מאוניברסיטת חיפה.
בוגרת תכנית צמרות לפיתוח מנהלים ותיקים מטעם מכון אבני ראשה, מוסמכת באבחון לקויות למידה מטעם ביה”ס לעובדי הוראה ובוגרת תכנית עצמאות פיננסית למנהלים.